söndag 18 november 2012


Fredag

Sista dagen. Vaknar före klockan ringer. Pigg. Jag drack tillräckligt lite av den där drinken igår för att jag ska vara riktigt på hugget. Vi promenerar till University of Maryland medical center. Siktar på att äta frukost i room 331, och det går riktigt bra. Nu har vi blivit så familjära att det känns ok at sitta och tugga på en Bagel och sörpla kaffe medan Amal pratar om Great Leaders through the ages.

Om ledarskap:
Be a lion, not a sheep!
Be Tigger, not IOR (från nalle puh)
Solve problems!
Light a candle, dont curse the darkness!
Lyssna mer är du pratar, och försök att verkligen förstå vad som händer.
Var generös!, ge credit!, dela din vision! Fokusera på att ändra beteenden, skriv inte en bok, skriv 3 sidor i veckan, embrace the conflict!. Ta första steget och fortsätt gå!
Var inte cynisk!
En positiv människa tänder ljus
En negativ förbannar mörkret
Cynikern släcker ljuset den positiva tänt


Sedan Rob  - drinking from the hose drick från brandslangen med FOAMed

Hur håller man sig ajour? Använd resurerna som finns:
Bästa stället att starta på är nog Life in the fastlane, en helt galet bra australiensisk site som håller på med Emergency medicine ur alla aspekter här finns länkar till allt som man behöver för att komma riktigt långt EKG,n Bilder, case, podcast och bloggsamlingar. Sedan finns en massa namn att kolla upp och se till att ha dem i sina prenumerationer, det är det enklaste; prenumerera på det som du gillar, Finns flera appar för att göra det, RSS feed är ett annat sätt. Twitter ett tredje EMrap, EMcast, ERcast, TED talks, Iteachem.net, Free emergency medicine talks. Vill du tanka ned till din hårddisk finns på nätet Free online video converter, Emcrit, smartem,  ultrasound podcast är andra resurser att nämna.

Nästa punkt på programmet är långpass med Michael Bond och Michael Winters Training physicians, Best practice

Hur sätter man upp ett recidency program? Kort bara om förutsättningar man har efter snart 40 års utveckling.. Grundförutsättning att man har möjlighet att se alla patientkategorier. Finns inte alla sorter måste man ordna sidoutbildningar. De blivande specialisterna måste kunna jobba någon annan stans än där de är utbildade.

Viktigt, Jätteviktigt med Residency coordinates  som hjälper till med administration och organisation, programmets mammor och pappor –reglerat hur många man ska ha:
Om <30 behövs 1, om >30 behövs 2, om > 50 behövs 3

Residency director – ofta nyfärdiga specialister som gör tex fellowship. Har 50 % klinisk tjänstgöring, och resten hjälper till med struktur. Även här finns rekommendationer från specialistorganisationen i samma storleksordning som Residency coordinates.

Sedan har vi Chief residents – ofta sistaårselerver som har andvar för den dagliga driften, schemat, sjukluckor och annat. Har nedsatt klinisk tid.

Core faculty är de specialister som är särskilt intresserade av, och lämpade för utbilding, ofta jobbar de 50 % kliniskt och resten med forskning/utbildning. Program director, eller studierektor bestämmer vilka detta är och det finns en rätt omfattande byråkrati för att bli befordrad. Man ska på sittt program för att bli godkänd av organisationen som håller koll på programmet ha en ST:specialist ratio på 3:1

Viktigt att ha väl definerade och mätbara mål. Viktigt att veta vem som är ansvarig för vad. Man vill att ST läkarna under tiden ska ta allt större eget ansvar och försöker se till att det blir så. Man har satt upp mål, tex 4 månader pediatrik, 3% critically ill, 2 mån ICU, 10 förlossningar, ett visst antal resucitationer av olika slag – inte jättemånga , men man mäter, och når man inte upp till målet kommer åtgärder. Allt utvärderas förstås både formativt och normativt. Medsittningar loggböcker, genomgångar med medical director 2 ggr/ år Conference attendence minst 70% . Ni fattar att det krävs resurser!

Med                      resus 55
Trauma                      resus 45
Med paeds                      resus 25  (upp till 18)
Trauma pae  resus 15
Intubationer           70
Pacing                                     6
Proced sedation      20
Vaginal delivery       10

Efter lunchen som idag är ätbar med sallad och andra godsaker börjar vi närma oss slutet. Rob och Terry talar om vikten av att skaffa sig en teaching portfolio. Det här är väldigt amerikanskt, men det handlar om att meritera sig för promotion. Samla allt du gör inom utbildning, evaluera tex med survey monkey, och visa dina chefer vad du gör. Samla 0ch redovisa det du har föreläst, för studenter, eller vad annat det nu kan vara, tex att ha utvecklat ett curriculum, eller som jag och Cornelia har varit med och ta fram utbildningsprogram och utvärderingsmetoder. Det har aldrig slagit mig att jag borde samla detta. Har känts helt onödigt med tanke på att jag inte tycker att jag har tid att sköta ens det jag borde, samtidigt är det nog bra att visa vad man gör, Terrys portfolio var 27 sidor lång, med pytteliten text! Lite i överkant kanske??

Sist elevernas projekt:
Kvinnan från England som pratade så väldigt tyst berättade om Board rounds som de brukade ha 2 gånger om dagen, lite som vår morgon överrapportering + klinisk undervising. Bra idé

Martine från Groningen i Holland ville skapa kurs för de mjukare värdena i vår specialitet, de som faktisk har väldigt stor inpact på både patienter och personal.

Chris Nickson tipsade om upcoming konferens i austalien i Vår SMACC social media and critical care. Kommer att finnas en feature där man kan posta 400 sekunder av något Här snackar vi podsast, video, eller något annat som rör sig och få det presenterat på konferensen. Kan vara något för ett projekt?

Sabine och Gregory från Slovenien hade insett att de måste väcka liv i sin nationela akutläkarorganisation, söka stöd i Europa och sparka ut de gamla internister och kirurger som sitter ivägen

Er ödmjuke utsände pratade om att upprätta någon slags utbildning i akutrumsarbete som ska vara oblligatorisk för alla på akuten. ABCDE, var man står, hur man kommunicerar. Ska försöka få till något på webben så att det blir interaktivt, med kanske material, som skickas ut, videoföreläsning/podcast, onlinetest och standardiserad kort CRM övning. Vi ska se vad det blir..

Sist gruppbild, handshakes, visitkortsutbyte.
Hookar upp med Lee Wallis som är Akutläkarguru i Capetown, skulle mina ST läkare möjligen kunna komma och tjänstgöra hos honom?? Jodå! Han har varit här. Han gillar svenska läkare, och det går att ordna… Räkna med 7 månaders pappersarbete, men det är fullt görbart om vi har med oss lönepengar. Jag bara sår ett frö…

Lämnar våra vänner med löften om fortsatt samarbete, tar en lång promenad förbi Johns Hopkins sjukhus som är superstort och jättefint och där helikoptrar landar på taket var 4e minut. Klart mera drag här. University of Maryland känns lite fjuttigt i jämfförelse.
Promenerar tillbaka genom hamnen. Mina vänner åker redan samma kväll. Nu gäller det att smälta lite och försöka fortsätta i rätt riktning. Själv går jag upp 0300 nästa morgon för nya äventyr, men det får vi ta en annan gång


1 kommentar: