fredag 16 november 2012


torsdag


Vaknar och är väl inte helt i toppform, krabbkakorna från igår + det som de sköljdes ned med påverkar på något sätt morgonens form. Hursomhelst, börjar med frukost på hotellet. Sådär.
Serveringen förvirrad, men det blir väldigt billigt eftersom de glömmer att ta betalt för det mesta.
Promenad till Universitetet och träffar vår internationella crowd. Kaffe, bagels, frukt. Gott. Egentligen har det hela tiden funnits bra frukost på rum 331, problemet är väl att man inte kommer in i förväg, och inte vill sitta och smaska på föreläsningarna. Det handlar som så ofta annars om timing. Bra fika finns, men timingen är fel, alltså har jag jagat frukost varje morgon, hittills utan att det har blivit riktigt bra .

Dagens första föreläsning handlar om kvalitet. Laura Pimentel pratar om quality as a tool for teaching. Det går väl inte ihop helt och hållet, med rätt röriga bilder (man har blivit picky) Det finns en CME på Medscape.com: checklist to treat acute low back pain. Medicin går från läkekonst mot valuerade metoder och checklistor. Kvaliteten blir högre och det blir allt mindre utrymme för improvisation. Säkert bra, men lite trist kanske, vart tar all MAGIC vägen?

6 Faktorer för att mäta kvalitet:
safety
effeciveness
patient centered
timely
efficient
equal

emergency department bench marking society: kolla in för benchmarking

Nästa stopp är en rätt rörig tillställning nere på deras simulatorcentrum. Vi kliver rakt in i ett kolinergt syndrom. På en simman G3. Dockan sprutar av svett och  Jag hamnar vid huvudet och vi har stora problem med kommunikationen. Den brittiska läkare som är med pratar så tyst att ingen kan höra vad hon gör. Jag hör mig själv säga ”can you please speak up” men hon fortsätter att prata lite svagare… får i alla fall i lite Atropin + syrgas, ivrigt påhejade av de som står runt omkring…
Det där med teaterträning så att det finns en rimlig chans att höra vad man säger har absolut sin plats… Kändes inte så meningsfullt, och var helt osorterat utan struktur eller debreifing. What was the point?

Nästa punkt på programmet: Teaching phycisians from non EM services, alltså vad ska vi göra med de som kommer och sidoutbildar sig hos oss. Terry Mulligan och Lee Wallis diskuterar. Viktigt att ha ett curriculum för vad de ska göra och lära sig, alltså lärandemål och lägga upp placeringen så att de möts. Bra att ha ett nära samarbete med studierektorn på den andra kliniken om vad som är vettigt. Bra om de kan se alla patienter, alltså arbeta parallellt med akutläkarna och inte bara välja tex ortopedi…




next, Rob Rogers on characteristics of great teachers
Här finns mycket att säga, kort vill jag beskriva the 7 good habits för teaching; dela med dig av hur du tänker, hur din tankeprocess löper för att komma fram till det du gör. Var en förebild! En klassisk mnemonic för teaching:
T –Teaching in the ED
E - Entusiasm
A – Appropriate feedback
C – Centredness on learner
H – Helpful
E – Elevates  to become independent
R – Role model

Developing and maintaining a medical curriculum med Laura Bontempo och Michael Bond. Mycket bra. Här är allt väldigt mycket mera reglerat. Det vi håller på med hemma skulle helt enkelt inte duga. Vi skulle inte få bedriva någon utbildning av akutläkare om Södersjukhuset låg i USA. Stora nationella organisationer bevakar och bestämmer hur det ska gå till. Dessutom gäller det att ha ett så bra program som möjligt, så att man kan locka de bästa! Här finns mycket att göra.

Efter lunch kommer Haney Mallemat (@criticalcarenow på twitter) och berättar om hur man via twitter kan hooka upp med allt spännade som händer inom FOAMed (free online access meducation. Jag har varit tveksam, och inte fattat vad det är för mening med twitter, men jag har bestämt mig för att prova att skaffa ett konto. Ska bara hitta på ett bra namn… Får tips om att fixa eget konto enbart för emergency medicine och inte blanda ihop med mitt andra liv.
@Foamstarter verkar vara ett bra ställe att börja på. See you out there…

Det verkar som att rätt många skaffat twiterkonto de här dagarna, i princip kan man följa hela konferensen på twitterfeed på iteachem.net

http://lifeinthefastlane.com/ bäst för FOAMed just nu!

Näst sist idag Terry Mulligan som talar om the speciality of emergency medicine where you live
Terry talar om det stora behovet av Emergency medicine i världen. Det är inte längre infektioner som tar livet av flest, utan trauma, hjärtsjukdomar, cancer, stroke. Allt kommer in via akuten och emergency medicine är centralt för att det ska fungera. Frågan är hur man ska facilitera införandet i länder där EM är på gång att utvecklas. Man kan inte förvänta sig att systemet ska fungera innan det det är färdigbyggt. Jämför med Brooklyn Bridge, som byggdes under 13 år sent 1800 tal. Innan bron var färdig hade den ingen funktion över huvud taget. Det gäller förstås att utnyttja de erfarenheter som är gjorda av de som gjort det förr. Det förefaller finnas en utvecklingskurva som måste följas, möjligen kan den snabbas på genom att inte göra fel men det kommer alltid att ta lång tid. I glesbefolkade delar av USA finns fortfarande Emergency departments där det inte finns akutläkare. De har hållit på sedan slutet på 60 talet… Visst motstånd måste man bara vänta ut. Eller gå runt. Segt, men sant.

Vårt viktigaste vapen är vårt tålamod.  Samarbete är inte heller att förakta. Tiden arbetar för oss.





Sist idag: Conflict management med Michael Rolnick som är en gammal dinosaurie som varit med i gamet sedan strax efter Kubakrisen. Han pratar lite om hur akuten är en plats där det är svårt att inte komma i konflikt med andra. Det gäller att lära sig hantera dem, annars är det svårt att överleva utan att bli utbränd. Han pratar om olika strategier för at hantera konflikter: Det framskymtar rätt tydligt att det här ar en kille som inte backar. Han verkar snarare njuta av att det hettar till. Vid närmare eftertanke tror jag att han blivit akutläkare för att han gillar konflikter!

6 olika konflikthanteringsmodeller:
avoidance,  - cant win, not important
competition – en vinner, en förlorar, om ngt är absolut rätt eller fel är det lätt att hamna här
compromise – Båda ger och tar
accomodation – anpassning, gör något för att få något
collaberation – mest sofistikerat, Win-Win, förhoppningsvis vinner patienten mest.

Vi fick delar av Thomas Killmans conflict mode instrument, för någon sorts självtest  men det var inte komplett, finns på nätet??

På kvällen Examination Gala Dinner på de la Notte, en Upscale italiensk krog bortåt East Harbour. Jag börjar med en Bamse Gin&tTonic där gin och is fyller nästan hela dricksglaset.  Barkillen lyckas få i en pytteliten skvätt tonic. Max två matskedar.
Sedan Hyfsad mat, gratinerade ostron, Cesarsallad, kalv, zabagione. Sitter lite off bredvid Sabina från Slovenien som inte säger något, och mittemot mig Dr Pimentel som inte heller pratar särskilt mycket. Det blir sådär ibland. Jag försöker konversera lite grann, men orkar inte driva på samtalet. Jag äter min mat, men lyckas inte dricka upp min jättedrink. Vi får Fina Diplom, mycket finare än mitt specialistbevis som kommer på kopiatorpapper med en liten kråka. Här är det tjockt papper och lyxigt tryck. Feels good!
Promenerar hem och kommer i säng ganska tidigt..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar